Potato pancakes with garlic sauce
Składniki:
- 1 kg of potatoes
- 2 onions
- 2 eggs
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju słonecznikowego SOLEO
- sól i pieprz do smaku
Sos czosnkowy:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do masy ziemniaczanej i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy SOLEO. Z masy ziemniaczanej formować placki i smażyć na
złoty kolor z obu stron. Sos czosnkowy przygotować przez połączenie wszystkich składników i dokładne wymieszanie. Doprawić solą i pieprzem. Placki podawać z sosem czosnkowym. Smażona ryba z warzywami