Ogromny napływ zboża z Ukrainy
Według danych Komisji UE w roku 2022/23 MY Ukraina jest jednym z kluczowych dostawców kluczowych nasion oleistych i produktów ubocznych do krajów UE. W szczególności przez 43 tygodnie bieżącego sezonu (stan na 23 kwietnia 2023 r.) Ukraina jest liderem w dostawach do UE nasion rzepaku, słonecznika, śruty słonecznikowej, oleju słonecznikowego i oleju sojowego. Ponadto w okresie sprawozdawczym Ukraina zajmuje 3 miejsce wśród dostawców nasion soi, śruty rzepakowej i oleju rzepakowego oraz 4 miejsce wśród dostawców śruty sojowej.
W okresie sprawozdawczym łączny import głównych nasion oleistych i produktów ubocznych z Ukrainy wyniósł ponad 9,8 mln ton, czyli o 68% więcej rok do roku. Jednocześnie wzrost udziału Ukrainy w całkowitym wolumenie importu był charakterystyczny dla 7 z 9 pozycji towarowych.
Największy wzrost odnotowano w wolumenie dostaw nasion słonecznika i rzepaku. Tak więc, jeśli w zeszłym sezonie udział Ukrainy wśród dostawców słonecznika do UE wynosił tylko 12,7%, to w obecnym sezonie wzrósł do 85,5%. Udział ukraińskiego rzepaku w całkowitym wolumenie importu wzrósł odpowiednio z 37,8% do 45,5%. Jednocześnie zmniejszył się udział ukraińskich ubocznych produktów rzepakowych, choć w ujęciu naturalnym ich ilość była nieznaczna.
Rośliny oleiste z Ukrainy dominują w UE
W okresie sprawozdawczym łączny import głównych nasion oleistych i produktów ubocznych z Ukrainy wyniósł ponad 9,8 mln ton, czyli o 68% więcej rok do roku.
Łatwiejszy import z Ukrainy
Nowe przepisy umożliwiają swobodny import większości towarów z Ukrainy na teren UE.
Czy Premier ograniczy napływ ukraińskiego zboża
„To zboże dzisiaj destabilizuje nasz rynek. My sobie z tego zdajemy sprawę i dlatego pan minister rolnictwa i rozwoju wsi dostał jednoznaczne zadanie, aby ograniczyć ten wpływ zboża”
Ceny zbóż w Polsce
Jakie są ceny zbóż na rynku krajowym i w exporcie? Ile kosztuje obecnie kukurydza, jęczmień, rzepak, owies?
Ogromny napływ zboża z Ukrainy
Naszym obowiązkiem jest chronić prawo polskich rolników do egzystencji. Oni stanowią o polskim bezpieczeństwie żywieniowym.